Zakup auta- formalności. Prośba o porady

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • munio599
    Classic
    • 2009
    • 29

A wiesz cos jesli choszi o lpdi do tego silnika?
    munio
  • Jacomelli
    Rider
    S_OCP Member
    • 2008
    • 501

Witajcie,
    Jest duża szansa, granicząca z pewnością, że w ten weekend zakupię auto. I mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów:

Auto bedzie zakupione od osoby prowadzącej działalność gospodarczą,i stanowi składnik trwały. W związku z tym sprzedaje auto na podstawie f-ry VAT. Ma to mnie zwalniać od PCC-3. Czy informuję jakoś US?

Auto jest od pierwszego właściciela z tym, że było brane w leasing. Po spłaceniu leasingu przeszło na własność sprzedającego.
    O co zadbać, aby nie mieć problemów z rejestracją i innych ewentualnych trudności?
    Czy powinienem poprosić o przekazanie f-ry pomiędzy leasingodawcą a właścicielem, oraz umowy leasingowej?
    czy poza wystawienie f-ry na sprzedaż dla mnie, powinniśmy mieć umowę? gdzie zawrzeć istotne dane auta?

Ubezpieczenie- rozumiem, że przejmuję OC i je kontynuuje, lub wypowiadam i właściciel może odebrać pozostałą składkę?. A co z AC?

Jakie dokumenty muszę uzyskać- co powinien mi przekazać sprzedający?
    • Faktura (dodatkowo umowa?)
      Ubezpieczenie
      Karta pojazdu
      poprzednie faktrury/umowy?
      dowód rejestracyjny?

co jeszcze?
    Jakieś praktyczne uwagi?
    Z góry dziękuje
    Była: O1 2003 .19 TDI ASV
    Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Jacomelli
      Czy informuję jakoś US?
      nie

Jeżeli w dowodzie rejestracyjnym jest wpisany ten gość co Ci ma sprzedać - to tylko on Ci wystawia f-re i z tym idziesz rejestrować auto.

A co z AC?
      - jego AC to jego....to Cie nie interesuje.

rozumiem, że przejmuję OC i je kontynuuje, lub wypowiadam i właściciel może odebrać pozostałą składkę?.
      tak może być.
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Jacomelli
        Rider
        S_OCP Member
        • 2008
        • 501

Dzięki
        Zamieszczone przez piotrek_os
        Jeżeli w dowodzie rejestracyjnym jest wpisany ten gość co Ci ma sprzedać - to tylko on Ci wystawia f-re i z tym idziesz rejestrować auto.
        a czy poza fakturą powinniśmy zawrzeć umowę opisującą przedmiot transakcji?
        Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a czy poza fakturą powinniśmy zawrzeć umowę opisującą przedmiot transakcji?
          Jeżeli będziesz miał f-re to tam będą dane wystarczające.
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• tom007
            Rider
            • 2011
            • 536
            • Octavia III (5E3)
            • BZB 1.8 TSI 160 KM
            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

auto na podstawie f-ry VAT. Ma to mnie zwalniać od PCC-3. Czy informuję jakoś US?
            Z podatku jesteś zwolniony, nie jest wymagane informowanie US, ale możesz to zrobić. Ja przy okazji innej wizyty w US składałem krótkie oświadczenie, przyjęli bez problemu. W razie gdyby sprzedający coś zakombinował masz jakiś papier.

Po spłaceniu leasingu przeszło na własność sprzedającego.
            O co zadbać, aby nie mieć problemów z rejestracją i innych ewentualnych trudności?
            Przy rejestracji zazwyczaj wymagają papierów potwierdzających wykup z leasingu.
            Dodatkowo, jak będziesz miał przy rejestracji wyciąg z KRS firmy od której kupujesz auto to mniej czasu spędzisz w urzędzie. Jak nie masz to oni muszą to zrobić, a ty musisz czekać.

czy poza wystawienie f-ry na sprzedaż dla mnie, powinniśmy mieć umowę? gdzie zawrzeć istotne dane auta?
            Faktura wystarczy. Wszystkie dane - numery, opisy itp. wpisujesz na fakturę.

A co z AC?
            Z OC jest tak jak napisałeś, najlepiej ustalić ze sprzedającym jak robicie.Ja kiedyś powiedziałem, że nie chcę jego OC i zeszliśmy trochę z ceny auta. AC i cała reszta zostaje u sprzedającego, on rozwiązuje umowę i dostaje zwrot kasy.

Jakie dokumenty muszę uzyskać- co powinien mi przekazać sprzedający?
            Poza tym co napisałeś, to chyba tylko książka serwisowa jak ma i ewentualnie wspomniany wyciąg z KRS. Ogólnie bierz co ci będą dawać, z tym ze przekazanie starych faktur, rachunków itp. np. za serwisy to już tylko dobra wola sprzedającego.

Jakieś praktyczne uwagi?
            Sprawdzić numery wybite na samochodzie z tymi w papierach. W aucie patrzeć na te wybite a nie naklejki.
            Octavia Tour Ice+ 1.6Mpi
            Octavia 2 Elegance 1.8TSI

Komentarz

• micho_m
              Rider
              • 2011
              • 528
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Nie wymagaja zadnego potwierdzenia wykupu z leasingu bo samochod juz jest wlasnoscia tego kolesia.

Poza tym sadzac po wypowiedzi Jacomelli gosc ma dzialalnosc wiec nie ma wpisu w krs.

Bierzesz od goscia fakture, karte pojazdu, oc i walisz do wydzialu komunikacji. Tyle.
              Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
              www.nawmar.pl

Komentarz

• Jacomelli
                Rider
                S_OCP Member
                • 2008
                • 501

Dzięki. Fura kupiona. W tym tygodniu rejestruje.
                Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

Pracuję...